Onze Rattenvoer Mixen


Wij mixen al een aantal jaren zelf het voer van onze ratjes. Dit omdat wij ons in geen enkele standaard voeding kunnen vinden. Vele bevatten onduidelijke, nutteloze of zelfs ongewenste ingrediënten. Nu hoeft dit uiteraard niet meteen een probleem te zijn, maar wij houden van puur, natuurlijk en willen precies weten wat we aan onze ratjes geven. Daarnaast vinden wij afwisseling belangrijk. Ratjes zijn - net als wij mensen - dieren die plezier beleven aan eten. Ze proeven, ruiken en onderzoeken elk stukje voer. Om die reden voeren wij liever geen standaard brokjes, waarbij elk brokje dezelfde smaak, textuur en geur heeft. 

Onze mix is gebaseerd op het 'Shunamite dieet' van Alison Campbell, we gebruiken haar boek 'The Scuttling Gourmet Third edition' als leidraad. De mixen zijn helemaal natuurlijk (met een kleine uitzondering voor de Junior mix, waar - zorgvuldig geselecteerde - hondenbrokken aan zijn toegevoegd), ze bestaan voornamelijk uit enkelvoudige, onbewerkte of minimaal bewerkte ingrediënten, zoals zaden, granen en gedroogde groenten, fruit en kruiden. Er worden geen nutteloze ingrediënten aan toegevoegd, geen suiker, zout, conserveringsmiddelen of geur-, kleur-, en smaakstoffen.

Omdat de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen verschilt per levensfase, is onze mix beschikbaar in meerdere varianten; Junior (geschikt voor zogende mama's en rittens t/m 10 weken oud), Adult (voor volwassen ratjes of groepen van gemengde leeftijden) en Senior (voor ratjes ouder dan 18 maanden). 

Wij raden aan om naast deze mix veel vers voedsel te geven (een mooie verdeling is bijvoorbeeld 80% droge mix en 20% vers voedsel, maar meer vers voedsel mag natuurlijk altijd! Let er wel op dat vers voedsel vaak meer vocht bevat en je er dus meer van moet geven in verhouding met een droge mix). Er gaat tenslotte niets boven verse groenten!

Daarnaast raden wij aan om deze mix niet onbeperkt te geven, om overgewicht en selectief eten tegen te gaan. Het is aan te raden een vaste hoeveelheid per 24 uur in één of twee voederbeurten te geven. Het is vaak een beetje uitwerken welke hoeveelheid het beste is voor jouw groep. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met circa 20 gram per rat per dag. Blijft er aan het einde van de 24 uur nog voer over (er hoort alleen een restje schilletjes over te blijven) dan geef je te veel. Staan de ratjes na een halve dag alweer te springen om nieuw eten, dan mag je misschien iets meer geven. Het is een beetje uitproberen en ondertussen goed naar je ratjes te kijken (of ze in goede conditie zijn, niet te dik of te dun). De beste methode om dit voer te geven is d.m.v. scatter feeding (het voer verspreiden in de bodembedekking). 

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom je selectief eten?

Selectief eten (alleen de lekkerste stukjes opeten) kun je goed voorkomen door 'scatter feeding'. Hierbij maak je geen gebruik van voerbakjes, maar strooi je het voer uit over de bodembedekking. Dit heeft veel voordelen, omdat het voer niet op één grote hoop voor hun neus staat, is selectief eten een stuk moeilijker. Ze moeten het tenslotte doen met wat ze op dat moment vinden in en onder de bodembedekking. Je voorkomt tevens dat ratjes die hoog in rang staan het voerbakje gaan 'claimen', waardoor lager geplaatste ratjes te weinig tijd krijgen om goed te eten. En - misschien wel het belangrijkste - het is veel natuurlijker voor ratjes. Ratjes in het wild besteden veel tijd aan 'fourageren' (het zoeken van eten), het zal nooit in een voerbakje voor hun neus staan. Door het voer te verspreiden over de bodembedekking stimuleer je dit natuurlijke gedrag. Tenslotte is het ook een heerlijk gezicht, zo scharrelend en gravend (je ziet soms hele sporen waar ze geweest zijn), net een stelletje grazende koeien. :)

Hoe doe je het? Eigenlijk is het heel simpel. I.p.v. het voer in een bakje aan te bieden, verspreid je het over de bodembedekking. Het liefst op een groot oppervlak (de hele bodem) en op meerdere etages (bijvoorbeeld nog een grote plastic bak boven in de kooi). Een extra dikke laag bodembedekking is aan te raden, zodat het niet te gemakkelijk voor ze is. Bodembedekking op karton basis (zoals Ecobale, Green Mile en Finacard) zijn er uitermate geschikt voor. Schrik niet als je het voer al snel niet meer ziet, door het gescharrel verdwijnt het vaak onder de bodembedekking. Geef ook niet een handje extra omdat je bang bent dat ze het niet vinden! Ze vinden het echt wel! Voor jou als baasje is het even wennen, omdat je iets minder zicht hebt op de hoeveelheid die ze krijgen (je hebt geen bakje om in de gaten te houden of het al bijna leeg is). Een vaste hoeveelheid per 24 uur geven is dan ook aan te raden. Zie hieronder.

Is 'scatter feeding' dan niet vies? Hun eten in het bodembedekking tussen alle poepjes en plasjes? Nee hoor, ratjes hebben wat dat betreft een hele andere definitie van vies. Ratjes zijn dieren die van nature af en toe hun poepjes opeten, omdat deze waardevolle stoffen kunnen bevatten. Daarnaast gebruiken ze ook wel eens drupjes urine om hun eten te markeren. Bovendien zijn veel ratjes best schoon en gebruiken ze één of enkele hoeken (of als je geluk hebt het de door jou aangewezen hoektoilet) als 'toilet' en valt het best mee hoeveel poepjes en plasjes er over de bodembedekking verspreid liggen. Een goede hygiëne blijft natuurlijk wel altijd belangrijk. Het is aan te raden de bodembedekking op tijd te verversen.

De tweede belangrijke manier om selectief eten tegen te gaan is het voer niet onbeperkt aan te bieden. Als je het voer maar blijft aanvullen (voor het helemaal op is) zullen ze inderdaad de lekkerste hapjes opeten (want tegen de tijd dat ze anders zouden beginnen aan de iets minder lekkere hapjes, heb jij het voer al weer bijgevuld. Waarom dan de iets minder lekkere hapjes nog opeten als hun favorieten er ook weer liggen?). Het is belangrijk dat ze alles opeten. Dit is tevens belangrijk om overgewicht tegen te gaan, iets waar ratjes erg gevoelig voor zijn. Maar hoe bepaal je nou hoeveel jouw ratjes eten? Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een gemiddelde, dit is circa 20 gram per rat per 24 uur. Geef dit bijvoorbeeld 's avonds, nadat ze hun losloopuurtje hebben gehad. Controleer een paar keer in die 24 uur of er nog iets ligt. Ligt er 's ochtends al geen enkel zaadje meer? Dan hebben je ratjes wat meer nodig. Is het voer na 24 uur nog niet helemaal op? Dan mag je wat minder geven. Een paar uur zonder eten (als het voer bijvoorbeeld vroeg in de avond al helemaal op is en je laat in de avond opnieuw voert) is geen probleem. Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk om goed naar je ratjes te blijven kijken, of ze niet te veel aankomen of juist afvallen.

Hoe zit dat met de supplementen?

Bij standaard voeders worden extra vitaminen en mineralen toegevoegd (vaak aan de geperste brokjes en staafjes die ratjes juist niet zo lekker vinden), wij doen dit niet. Uiteraard hebben we wel goed gekeken naar welke vitaminen en mineralen in welke ingrediënten zitten. Maar van sommige belangrijke stoffen is het moeilijk de gehaltes juist te krijgen in een mix zoals de onze. Hierbij gaat het voornamelijk om calcium, vitamine D en koper. Daarom raden we aan om naast onze mix supplementen (Daily Essentials en Calcivet) te geven, zodat je zeker weet dat de ratjes geen tekort kunnen oplopen. 

Ik wil een bepaald ingrediënt niet aan mijn ratjes voeren, kan het voer worden aangepast?

Jazeker, in de meeste gevallen is dit geen probleem. Het kan zijn dat je een bepaalde ingrediënt liever niet wilt voeren aan je ratjes of dat je ratjes een speciaal dieet nodig hebben. Je kunt contact met ons opnemen met je wensen, dan gaan we kijken wat we voor je kunnen doen!

Vegetarisch voer? Maar ratjes hebben toch ook dierlijke eiwitten nodig?

Over dit onderwerp verschillen de meningen, maar wij zijn van mening dat ratjes heel goed vegetarisch te voeren zijn (en dat dit wellicht nog gezonder voor ze is ook). Ratjes zijn - net als mensen - opportunistische omnivoren. Dit houdt in dat ze alleseters zijn, ze eten wat ze kunnen vinden. Wij mensen kunnen heel goed vegetarisch eten (wij doen dit zelf ook al ruim 16 jaar), mits we er wel voor zorgen dat we de belangrijke stoffen uit vlees op een andere manier binnen krijgen. Dierlijke eiwitten (zoals vlees, maar ook ei) bevatten alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Maar ook een aantal plantaardige bronnen (zoals soja, boekweit, quinoa, hennepzaden) bevatten al deze aminozuren. Niet alle plantaardige bronnen bevatten evenveel van al deze aminozuren, maar dit kun je oplossen door ze te combineren. Daarnaast bevat vlees veel vitamine B en ijzer, waar veel granen ook rijk aan zijn. Aangezien het dieet van ratten voor een groot deel bestaat uit granen, is de kans klein dat zij hier een tekort aan oplopen. 

Naar onze mening zijn zogende mama's en rittens hierop een uitzondering. Rittens groeien zo ontzettend hard (van een haarloos, blind wezentje van enkele grammen naar een compleet, zelfstandig ratje van 100+ gram in 5 á 6 weken tijd!) dat zij veel behoefte hebben aan (dierlijke) eiwitten. Om deze reden heeft de Junior mix een vrij hoog gehalte aan eiwitten, waarvan een deel dierlijke eiwitten (gedroogde visjes, garnaaltjes, insecten en met zorg geselecteerde hondenbrokjes).

Onze Adult mix bevat geen dierlijke eiwitten (en is daarmee dus tevens veganistisch). Je kan er voor kiezen om als snack af en toe wat gedroogde insecten, gekookte kip of eitje te geven als aanvulling. Ook onze Senior mix bevat enkel plantaardige eiwitten. Geef je liever geen vegetarisch voer? Dan kun je kiezen voor onze Adult mix met garnaaltjes of zelf een dierlijke eiwitbron naar keuze (zoals gedroogde insecten) toe te voegen aan onze Adult mix.

Wat is de houdbaarheid van het voer?

Wij raden aan om het voer niet langer dan drie maanden te bewaren. Het moet in principe langer goed blijven, maar de voedingswaarde gaat wel achteruit. Wij geven dan ook drie maanden garantie op het voer (mits je het op de juiste manier bewaard natuurlijk; droog, goed afgesloten en - indien mogelijk - koel). 

Omdat ons voer voornamelijk is samengesteld uit natuurlijke, onbewerkte ingrediënten, bestaat de kans dat er af en toe een zaadje (soms een zonnebloempitje), steentje of takje in zit die er niet in hoort (maar in principe geen kwaad kan voor je ratjes). Ook bestaat de kans dat er een insect(en-eitje) mee reist. Wij zijn hier zelf zeer alert op, alle ingrediënten worden nauwkeurig bekeken voordat ze aan onze mixen worden toegevoegd. Desondanks kan het voorkomen dat we per ongeluk iets missen. Je mag altijd contact met ons opnemen als er iets mis is of zelfs als je alleen maar twijfelt over een ingrediënt. We zullen je altijd zo goed mogelijk proberen te helpen en met een oplossing komen bij problemen.

 Gratis verzending bij besteding vanaf 50 euro

 Slechts 3,50 euro verzendkosten bij besteding vanaf 50 euro. Gratis verzending bij besteding vanaf 80 euro

© 2012 - 2021 Hangmatjes Enzo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel